✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Big Green Egg

Big Green Egg

Introductie tot de Big Green Egg

De Big Green Egg is een populaire en veelzijdige keramische kamado barbecue, geliefd door zowel professionele chefs als thuiskoks. Het unieke ontwerp en de uitstekende warmtebeheersing maken het mogelijk om te grillen, slow cooking, reverse sear, roken, bakken en zelfs pizza’s te maken. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over de Big Green Egg.

De geschiedenis van de Big Green Egg

De Big Green Egg vindt zijn oorsprong in de oude kleiovens die al eeuwenlang in Azië worden gebruikt. Het huidige ontwerp is geïnspireerd door de traditionele Japanse kamado’s en is door de jaren heen verder geperfectioneerd voor de westerse markt. Sinds de introductie in de jaren ’70 is de Big Green Egg uitgegroeid tot een begrip onder barbecue liefhebbers.

Verschillende modellen van de Big Green Egg

De Big Green Egg is verkrijgbaar in verschillende modellen en maten, variërend van de Mini, geschikt voor kleine ruimtes en intieme etentjes, tot de 2XL, ideaal voor grote feesten en evenementen. Elk model heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, afhankelijk van je behoeften en wensen.

Voordelen van de Big Green Egg

De Big Green Egg biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele barbecues:

 1. Uitstekende warmtebeheersing: Door het keramische materiaal en de geïsoleerde constructie behoudt de Big Green Egg de warmte uitstekend, waardoor je nauwkeurig de temperatuur kunt regelen.
 2. Veelzijdigheid: Je kunt de Big Green Egg gebruiken om te grillen, roken, bakken en stoven, waardoor het een echte alles-in-één oplossing is voor al je buitenkookbehoeften.
 1. Duurzaamheid: Het hoogwaardige keramische materiaal en de robuuste constructie zorgen ervoor dat de Big Green Egg jarenlang meegaat.
 2. Energiezuinig: Door de efficiënte warmtebehoud heeft de Big Green Egg minder brandstof nodig dan traditionele barbecues, waardoor je geld bespaart op houtskool of hout.

Big Green Egg aanschaffen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van de juiste Big Green Egg zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. Grootte: Bepaal welk formaat het beste bij je behoeften past. Houd rekening met de beschikbare ruimte, het aantal personen waarvoor je meestal kookt en de soorten gerechten die je wilt bereiden.
 2. Budget: De prijzen van de Big Green Egg kunnen variëren afhankelijk van het model en de accessoires. Bedenk hoeveel je bereid bent te besteden en welke functies voor jou essentieel zijn.
 3. Accessoires: Overweeg welke accessoires je nodig hebt, zoals een onderstel, zijtafels, hoes, roosters, pizzasteen en thermometers.

Het aansteken van de Big Green Egg

Het aansteken van de Big Green Egg is eenvoudig. Vul de barbecue met houtskool en steek deze aan met aanmaakblokjes of een elektrische aansteker. Laat de houtskool enkele minuten branden en sluit vervolgens het deksel. Stel de ventilatieopeningen in om de gewenste temperatuur te bereiken.

Temperatuurregeling bij de Big Green Egg

De temperatuur in de Big Green Egg wordt geregeld door de luchtstroom aan te passen met behulp van de bovenste en onderste ventilatieopeningen. Open de ventilatieopeningen om de temperatuur te verhogen en sluit ze om de temperatuur te verlagen. Gebruik een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

Big Green Egg accessoires

Er zijn tal van accessoires beschikbaar voor de Big Green Egg om je kookervaring te verbeteren:

 1. Onderstellen en zijtafels: Maak je Big Green Egg mobiel en creëer extra werkruimte.
 2. Hoes: Bescherm je Big Green Egg tegen weersinvloeden met een waterdichte hoes.
 3. Roosters en grillplaten: Experimenteer met verschillende kookoppervlakken voor uiteenlopende resultaten.
 4. Pizzasteen: Bereid authentieke pizza’s met een speciale pizzasteen.
 5. Thermometers: Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met een externe thermometer.

Onderhoud en reiniging van je Big Green Egg

Om je Big Green Egg in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud en reiniging belangrijk:

 1. Leeg na elk gebruik de aslade en verwijder eventuele resten houtskool.
 2. Reinig het rooster met een borstel of staalwol en warm water.
 3. Veeg de buitenkant van de Big Green Egg af met een vochtige doek.
 4. Controleer regelmatig de pakkingen en vervang deze indien nodig.
 5. Bewaar je Big Green Egg op een droge plek, bij voorkeur onder een hoes.

Veiligheidstips voor het gebruik van de Big Green Egg

Houd de volgende veiligheidstips in gedachten bij het gebruik van de Big Green Egg:

 1. Plaats de Big Green Egg op een stabiele, hittebestendige ondergrond.
 2. Gebruik hittebestendige handschoenen bij het openen van het deksel en het hanteren van hete accessoires.
 3. Houd kinderen en huisdieren op veilige afstand.
 4. Sluit na gebruik de ventilatieopeningen om de zuurstoftoevoer te stoppen en het vuur te doven.
 5. Laat de Big Green Egg volledig afkoelen voordat je deze verplaatst of reinigt.

De veelzijdigheid van de Big Green Egg

De Big Green Egg biedt ongeëvenaarde veelzijdigheid en prestaties, waardoor het een favoriet is onder zowel professionals als hobbykoks. Van grillen tot roken, bakken en stoven, de Big Green Egg maakt het mogelijk om een breed scala aan gerechten te bereiden met één enkel apparaat.

Conclusie

De Big Green Egg is een innovatieve en veelzijdige kamado barbecue die grillen, roken, bakken en meer mogelijk maakt. Met zijn uitstekende warmteregulatie en duurzaamheid is het een investering die jaren meegaat. Of je nu een beginnende barbecueër bent of een doorgewinterde professional, de Big Green Egg zal je buitenkookervaring naar een hoger niveau tillen.