✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Butcher paper, wat is het?

Butcher paper (vrij vertaald: slagerspapier, in Amerika ook steak paper of peach paper) wordt gebruikt tijdens het low and slow bereiden van gerechten op de kamado. Door vlees gedurende een periode in te pakken in slagerspapier, gaart het vlees beter en sneller door. Het papier wordt met name gemaakt door competitie-BBQ-teams. Zij verpakken mooie stukken vlees zoals baby back ribs of brisket in het papier.

Waar is butcher paper van gemaakt?

Zowel normaal huis-tuin-keuken papier als butcher paper wordt van dezelfde grondstoffen gemaakt, het is gemaakt van hetzelfde houtvezel. De echte verschillen zitten in het productieproces. Het productieproces is anders, waardoor het beter standhoudt en gecertificeerd is voor het gebruik in gerechten. Het papier is veel beter bestemd tegen bloed en vocht dan standaard papier.

Eigenschappen slagerspapier

Nu denk je misschien, maar daar kan ik toch gewoon aluminium folie voor gebruiken? Uiteraard, dat kan. We zien dat vaak ook terug in recepten waar spareribs worden bereidt, bijvoorbeeld tijdens de 3-2-1 methode. Het papier heeft daarentegen de eigenschap dat het ademt. Het resultaat? Vocht kan weg, waardoor het vlees wél gaart maar niet kookt in het eigen vocht. Daardoor is het uiteindelijk beter voor de smaak.

Verschillende soorten

Het papier is er in allerlei soorten, maten en van verschillende merken. Bijvoorbeeld van Big Green Egg, BBQ Gourmet, Butcher BBQ en The Bastard. Barbecue speciaalzaken hebben vaak ook huismerk butcher paper, bijvoorbeeld bij Vuur&Rook. Prijzen variëren enorm, dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid papier. Een aantal losse vellen heb je bijvoorbeeld al voor iets meer dan 10 euro, terwijl de duurste rol “Extra Dik Competition” papier ruim 100 euro kost. Butcher papier is er in helder wit, maar ook in roze. Daar komt de naam peach papier ook wel vandaan.

Welke is het beste?

Onze voorkeur voor butcher paper gaat uit naar een rol, omdat je zelf kunt bepalen hoe groot het stuk papier moet zijn. Als je losse vellen koopt ben je vaak goedkoper uit, maar heb je altijd de kans dat het te klein is waardoor je je gerecht niet goed kunt afsluiten.

Vergelijking butcher paper vs. aluminium folie

Video van Mad Scientist BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *