✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Vandaag leggen we je uit hoe je hét populairste barbecue sausje maakt voor bij je kamado bbq gerecht: chimicurri. Dit sausje past uitstekend bij rood vlees, bijvoorbeeld bij picanha. Chimichurri heeft zijn oorsprong in Uruguay en Argentinië. Je kunt de saus serveren bij je vlees of vlees marineren in de saus. Het maken van chimichurri is heel eenvoudig.

Zelf chimichurri maken

Benodigde tijd: 15 minuten.

Volg deze stappen om zelf chimichurri te maken.

  1. Verzamel de ingrediënten

    • 80 ml olijfolie
    • 2 of 3 eetlepels rode wijnazijn
    • 10 takjes tijm (de blaadjes)
    • 1 bosje verse oregano
    • 1 bosje bladpeterselie
    • 1 bosje bieslook
    • 1 fijngehakte rode peper
    • 4 tenen knoflook
    • 1 kleine gesnipperde ui
    • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper

  2. Droge ingrediënten bij elkaar

    Allereerst doe je alle droge ingrediënten voor de chimichurri bij elkaar in een vijzel. Je kunt hier eventueel ook een blender voor gebruiken, maar met een vijzel heb je zelf wat meer controle over de chimichurri. Het geheel vijzel je glad.

  3. Voorzichtig de olie toevoegen

    Als je de droge ingrediënten hebt gevijzeld, voeg je voorzichtig de olie toe. Niet alles tegelijk, maar beetje bij beetje.

  4. Voeg de azijn bij de rest van de ingrediënten

    Als je beetje bij beetje de olie hebt toegevoegd, begin je met het toevoegen van de azijn. Roer het geheel goed door.

  5. De ui en rode peper toevoegen

    Als laatste voeg je de ui en rode peper toe aan de saus.

  6. Proef

    Iedereen heeft zijn eigen smaak. Blijf proeven en zet de chimichurri naar eigen hand.

  7. Tip!

    Maak de chimichurri een dag van te voren: op die manier krijgt je chimichurri extra veel smaak.

Chimichurri is heerlijk bij rood vlees

Waar komt chimichurri vandaan?

De grondlegger van deze populaire barbecue saus is Jimmy McCurry. Een Ier die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid in de negentiende eeuw. Volgens velen is hij de eerste die de bekende chimichurri heeft bereidt. Zijn naam was moeilijk uit te spreken, waardoor de lokale bevolking sprak over ‘chimichurri’. Hoewel dit één van de verhalen is, doen ook veel andere verhalen de ronde over de oorsprong van de naam. Het meest waarschijnlijk is dat de naam komt van de Baskische frase tximitxurri.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *