✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Eindelijk heb je de stap genomen en heb je de beste kamado barbecue gekocht. Nu vraag je je misschien af: hoe moet ik de kamado aansteken? Wij leggen het je graag uit, zodat jij straks met gemak een kamado kunt aansteken.

Welke brandstof in een kamado

In een kamado barbecue gebruik je uitsluitend houtskool van hardhout zonder extra toevoegingen. Houtskool wordt gemaakt door hout te verhitten met heel erg weinig zuurstof. Door het hout op deze manier te verhitten, blijft alleen bijna pure koolstof over van het hout.

Het is belangrijk om een kwalitatief goede houtskool te kopen van een goed merk. De houtskool die je in de supermarkt koopt bestaat vaak uit kleinere stukken. Deze kleine stukken vallen vaak al snel onderin de kamado waardoor de luchtstroom geblokkeerd wordt. Door deze blokkade is het veel lastiger om te kamado barbecue op temperatuur te houden. De betere merken verkopen zakken waar vaak (veel meer) grotere stukken houtskool in zit.

Waarom je geen briketten gebruikt in een kamado

De kans is groot dat je in je leven al eens briketten hebt gebruikt om te barbecueën. Een zak briketten is vaak een stuk goedkoper dan een kwalitatief goede zak houtskool. Toch is het geen goed idee om briketten te gebruiken in een kamado. Een kamado barbecue is namelijk gemaakt van klei. Aan briketten zijn vaak veel stoffen toegevoegd die vrijkomen bij de verbranding van de briketten. Deze stoffen trekken vervolgens in de kamado met als resultaat allerlei nare luchtjes die de smaak van je gerechten negatief kan beïnvloeden. Behalve deze nare luchtjes kun je met houtskool simpelweg ook hogere temperaturen behalen dan met briketten. Als je een mooi stuk vlees op een erg hoge temperatuur wilt grillen dan is een goede zak houtskool dus de basis.

Waarom je geen houtskoolstarter gebruikt

We raden het absoluut af om een houtskoolstarter te gebruiken om je houtskool aan te steken. Dat raden we af omdat het belangrijk is dat de kamado barbecue op een gelijkmatige manier op temperatuur komt. Als je in een keer de houtskoolstarter leeggooit in de keramische barbecue, dan bestaat de kans dat het keramiek scheurt. Dat is natuurlijk iets dat je absoluut wilt voorkomen.

Beste houtskool kamado

Wij hebben alvast een selectie gemaakt met de beste houtskool van de bekende merken, zoals Big Green Egg, Kamado Joe en The Bastard. Hieronder vind je ze voor een mooie prijs in duo-verpakking. Zo zit jij voorlopig goed. Je gebruikt deze houtskool bijvoorbeeld in de Kamado Joe Classic III of in de Big Joe III.

Wokkels in plaats van aanmaakblokjes

Aan aanmaakblokjes zijn vaak veel slechte stoffen toegevoegd om deze langdurig te laten branden. Daarom kiezen wij van kamadobarbecues.nl er voor om gebruik te maken van wokkels. Wokkels van bijvoorbeeld Vuur&Rook zijn gemaakt van onbehandeld hout, plantaardige was en natuurlijke harsen. Het resultaat is een geheel gifvrije en bijna geurloze verbranding. Volgens Vuur&Rook is het plaatsen van één wokkel al genoeg, uit ervaring gebruiken wij liever twee of drie wokkels. Je kunt het gerust een keer met één wokkel proberen.

Stappenplan aansteken keramische barbecue

  1. Vul de kamado het kwalitatief goede grove stukken houtskool. Zorg voor gaten tussen de stukken houtskool.
  2. Plaats vervolgens één, twee of drie milieuvriendelijke aanmaakblokjes of wokkels tussen de houtskool. Wij gebruiken hier het liefst wokkels voor.
  3. Steek de wokkels of aanmaakblokjes aan. De veiligste manier is om dit te doen met een lange lucifer, maar een keukenaansteker voldoet natuurlijk ook.
  4. Zorg er voor dat zowel de onderste luchtschuif als de schoorsteen van de kamado open staan. Zodat er zuurstof bij het vuur kan komen.
  5. Laat de wokkels (of andere milieuvriendelijke aanmaakblokjes) branden totdat deze helemaal zijn opgebrand.
  6. Plaats vervolgens het rooster (en eventueel de heat deflector) in de kamado.
  7. Vervolgens stel je de kamado in op de gewenste temperatuur, door de luchttoevoer gedeeltelijk dicht te schuiven evenals de schoorsteen van de kamado.

Video aansteken kamado

Onze vrienden van Coolblue hebben een mooie video gemaakt die laat zien hoe je een kamado barbecue moet aansteken. Hierin wordt bovenstaande stappenplan gehanteerd door de product expert van Coolblue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *