✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je graag je kamado bbq wilt doven. Bijvoorbeeld omdat je de kamado slechts kort hebt gebruikt om een heerlijk stukje vlees te grillen. Een andere reden kan zijn omdat je de kamado bbq op een plek wilt terugzetten waar je hem liever niet laat uitrazen.

Zo doof je een kamado

Het is eigenlijk heel erg eenvoudig om een kamado te doven. Allereerst sluit je na het barbecueën de kamado. Vervolgens sluit je de onderste luchtschuif van de kamado. Als de onderste luchtschuif gesloten is sluit je de schoorsteen bovenop de kamado. Als beide gesloten zijn kan er namelijk geen zuurstof meer bij de brandende kolen komen. Het vuur in de kamado dooft vervolgens vanzelf.

Het afkoelen van de kamado kan wel even duren, dat komt door de dikke keramische wanden van het ei. Een keramische barbecue is gemaakt om de temperatuur lang vast te houden, het duurt daardoor ook langer voordat de kamado is afgekoeld. Over het algemeen duurt het ongeveer één of twee uur voordat de kamado barbecue is afgekoeld.

Gerechten warm houden als de kamado na het doven nog warm is

Een kamado heeft eenzelfde soort werking als een oven. Je kunt een kamado heel goed gebruiken om gerechten warm te houden als je eigenlijk van plan bent om de barbecue te doven. Je kunt de resterende hitte heel erg goed gebruiken om gerechten warm te houden. Gebruik een kamado die afkoelt bijvoorbeeld voor het opwarmen van een appeltaartje dat je na het barbecueën serveert met een bolletje vanille ijs.

Doof de kamado nooit op een andere manier

Het sluiten van de luchtschuiven is de enige manier om een kamado te doven. Pas nooit een andere manier toe. Denk dus zeker ook niet dat je het houtskool kunt doven met water. Dit is zeker geen goede manier om het houtskool te doven.

Video kamado doven

In onderstaande video van Big Green Egg Europe wordt uitgelegd hoe je een kamado kunt doven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *