✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Het is zeer verstandig om bij het aankopen van een kamado de barbecue eerst in te branden. In deze blog leggen we je uit hoe je je kamado het beste kunt inbranden. Een kamado barbecue is gemaakt van keramiek. Het keramiek en de andere onderdelen van de keramische barbecue moeten in het begin nog even aan elkaar wennen en zich zetten. Het is dan ook slim om de eerste drie tot vijf keer de temperatuur in de kamado niet te ver op te stoken. Doe je dit wel dan bestaat de kans dat je kamado kapot scheurt, dat wil je natuurlijk niet.

Kamado niet te hoog opstoken tijdens het inbranden van je kamado

Het is belangrijk om de eerste drie tot vijf keer de kamado niet te hoog op te stoken. Wij adviseren om de kamado tot maximaal 200-250°C op te stoken. Als je de eerste keren al veel hoger gaat stoken, bestaat de kans dat het keramiek van de kamado scheurt. Uiteraard kun je tijdens het inbranden van je kamado barbecue gewoon gerechten bereiden op de kamado als je dit wilt.

Kamado inbranden

 1. Aansteken met houtskool

  Steek de kamado aan met houtskool, wokkels en een lange lucifer, one minute lighter of keukenaansteker. Weet je niet hoe je de kamado moet aansteken? Lees dan onze blog: “Hoe steek je een kamado aan?”.

 2. Temperatuur instellen

  Gebruik de luchtschuif onderaan en schoorsteen en breng de kamado tot een maximale temperatuur van 200-250°C. Om deze temperatuur te bereiken kun je beide luchtschuiven aan het begin volledig open zetten, als de temperatuur is opgelopen sluit je de schuiven voorzichtig en kijk je hoe de temperatuur hierop reageert.

 3. Een tijdje laten werken

  Laat de kamado een tijdje op deze temperatuur werken. Een aantal uur is vaak voldoende om het keramiek van de barbecue te laten werken en te zetten.

 4. Drie tot vijf keer herhalen

  Herhaal dit proces drie tot vijf keer. Dit is een voorgeschreven richtlijn van bijvoorbeeld Grill Guru.

Als je kamado toch scheurt*, dan vervalt ook direct de garantie op de keramische barbecue. Een scheur in een kamado is niet tot nauwelijks te herstellen.

Aansteken is een makkie met een one minute lighter

Met een looftlighter of one minute lighter is het aansteken van houtskool een makkie. Natuurlijk kun je werken met aanmaakwokkels (houtkrullen), maar dat vergt vaak toch wat geduld. Met deze BBQ aanstekers heb je binnen één minuut gloeiend houtskool.

Gebruik geen houtskoolstarter

Zoals we ook hebben beschreven in onze vorige blog, is het niet verstandig om gebruik te maken van een houtskoolstarter. Met een houtskoolstarter gooi je namelijk in één keer gloeiend houtskool in de kamado. Een kamado barbecue moet je altijd gelijkmatig opstoken om een scheur in het keramiek te voorkomen. Om het houtskool aan te steken gebruik je het liefst wokkels.

Gebruik juiste houtskool

Het is belangrijk dat je de juiste houtskool gebruikt, zodat je een constante temperatuur kunt bereiken tijdens het inbranden.

Video kamado inbranden

* KamadoBarbecues.nl kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor gescheurd keramiek, wij geven enkel een advies op basis van onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *