✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Als je de kamado hebt gebruikt, dan heb je deze hoogstwaarschijnlijk vies gemaakt. Om een kamado lang mee te laten gaan is het belangrijk dat je de kamado goed schoonmaakt als je klaar bent met het gebruiken van de barbecue. Maar hoe kamado schoonmaken?

As verwijderen uit de kamado

Het is belangrijk om regelmatig en het liefst zelfs na elk gebruik de as uit de kermische barbecue te verwijderen. Dit kun je bij sommige modellen heel eenvoudig doen door de aslade te legen. In sommige gevallen is het handig om een aspook te gebruiken, waarmee je de as eenvoudig uit de onderkant van de kamado schuift.

Etensresten verwijderen uit de kamado

Het is bovendien belangrijk om altijd alle etensresten van de kamado te verwijderen. Niet alleen het rooster, maar ook op de plate setter en op andere plekken die je misschien vies hebt gemaakt. Als je een kamado een lange tijd niet gebruikt bestaat er een kans dat er schimmel vormt in de kamado. Zeker als je de keramische barbecue voor een lange tijd weg zet en hij op een vochtige plek staat, zoals in een schuur of minder goed geïsoleerde garage. Etensresten verwijder je eenvoudig met een staalborstel van het rooster. Andere delen kun je schoonmaken met een vochtige doek.

Kamado schoonbranden

Als de kamado erg vies is, dan kun je er voor kiezen om de kamado schoon te branden. Dan kun je doen in vijf eenvoudige stappen:

  1. Allereerst vul je kermische barbecue tot aan de vuurring met houtskool. Gebruik hier eventueel een restje houtskool voor met minder mooie stukken. Deze kun je beter gebruiken voor je volgende low and slow sessie op je kamado.
  2. Steek het houtskool aan met wokkels (of aanmaakblokjes) en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Weet je niet hoe dat moet? Lees onze blog: hoe kamado aansteken.
  3. Als je een temperatuur van 180-200°C hebt bereikt plaats je de heat deflector en het grillrooster van je kamado barbecue.
  4. Vervolgens laat je de luchtschuif onder de barbecue volledig open staan, evenals de schoorsteen aan de bovenkant van de kamado. Laat de temperatuur oplopen tot 250°C. Doe dit voor ongeveer 30-45 minuten.
  5. Sluit vervolgens de luchtschuif en de schoorsteen van de keramische barbecue en laat afkoelen. Je kamado is nu weer helemaal schoon!

Kamado goed ventileren

Als je een regenhoes gebruikt om je keramische barbecue te beschermen van regen, is het belangrijk om deze regelmatig even van de kamado af te halen. Onder deze hoes kan namelijk erg gemakkelijk schimmel ontstaan. Door zo nu en dan de kamado even te laten luchten, geef je schimmel minder kans om zich op te hopen. Een beschimmelde kamado wil je tenslotte voorkomen.

Handige tools bij het schoonmaken van je kamado

Hieronder een lijst met drie handige tools die je kunt gebruiken bij het schoonmaken van je keramische barbecue.

Video kamado schoonmaken

In onderstaande video van het YouTube kanaal van Kamado Joe wordt uitgelegd hoe je een kamado kunt schoonmaken. Deze tips zijn toepasbaar op alle keramische barbecues.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *