✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Houtskool kamado

Houtskool kamado

Een kamado bbq is een dure investering, maar besparen op goede houtskool is geen goed idee. Houtskool is de brandstof in je kamado en is een belangrijk onderdeel van een succesvolle barbecue sessie. Hoeveel houtskool je moet gebruiken beschreven we eerder al eens in onze blog. Als je houtskool gebruikt van goede kwaliteit, is het bovendien een stuk eenvoudiger om de kamado goed op temperatuur te krijgen en houden. Een goede zak houtskool bevat relatief veel grote stukken houtskool. Deze stukken kunnen voor een lange periode veel warmte afgeven, ideaal voor een lange low & slow sessie op de kamado. Deze stukken zijn over het algemeen zo groot als een vuist of zelfs groter. Fanatieke barbecueërs spreken ook wel over ‘restaurant houtskool’ als het gaat om deze gesorteerde zakken houtskool.

Restaurant houtskool bereikt een zeer hoge temperatuur en brandt erg zuinig

Dammers houtskool

Eén van bekendste en meest populaire zakken houtskool is die van Dammers. Dammers houtskool is sinds 1970 al actief op het gebied van grill en barbecue producten. Met ruim 50 jaar ervaring weet het bedrijf als geen ander wat goede kwaliteit houtskool is. Ooit begonnen met stukjes houtskool gedrenkt in spiritus, om de kolenkachel aan te maken. Inmiddels uitgegroeid tot één van de meest populaire leveranciers van goede restaurant houtskool. Hoewel houtskool van Dammers in eerste instantie uit Duitsland kwam, werd na een aantal jaar contact gezocht met de grootste producten van houtskool in Zuid Afrika. Deze producent bleek bij uitstek de beste houtskool te leveren. Dammers is sindsdien officieel importeur van de populaire Zuid Afrikaanse Acacia houtskool. De houtskool van Dammers is bovendien FSC® gecertificeerd. Toen de populariteit van kamado bbq’s steeg is Dammers ook de Cubaanse Marabu houtskool gaan leveren. Deze zwaarde houtskool soort is zeer geschikt om te gebruiken in een kamado. Dammers levert met name aan restaurant en horeca-groothandels, maar ook aan brandstofhandels, webshops en kookwinkels. Daarmee is het ook mogelijk voor particulieren om te barbecueën met de brandstof van Dammers.

Zuid Afrikaanse Acacia houtskool van Dammers

Zoals hierboven al beschreven levert Dammers twee verschillende soorten houtskool. Dit is wat ons betreft de makkelijkere variant en uiterst geschikt voor beginners. Zuid Afrikaanse Acacia houtskool kenmerkt zich door:

 • De houtskool laat zich makkelijk aanmaken, dat scheelt veel tijd en een barbecue aansteker is daarmee overbodig.
 • Acacia houtskool brandt erg gelijkmatig op en heeft bovendien een lange brandtijd. De houtskool is daarmee erg zuinig in gebruik.
 • Hoge temperatuur bereiken? Geen probleem: Acacia houtskool van Dammers bereikt een zeer hoge temperatuur, vlees dichtschroeien is daarmee geen probleem.
 • Het spat niet tijdens het branden, wel zo veilig.
 • Acacia geeft je gerechten een subtiele rookgeur en -smaak.

Acacia houtskool van Dammers wordt gemaakt van hout van de Australische Acacia boom. In het Engels ook wel de ‘Black Wattle‘. De Acacia is een snelgroeiende, uitheemse boom die met name voorkomt in Zuid Afrika. Dammers belooft zijn kopers dat er voor het houtskool geen bomen worden gekapt. De houtskool wordt uitsluitend gemaakt van afval hout. De houtskool van Dammers is verpakt in een stevige papieren zak en heeft een inhoud van 10 kilogram.

Cubaanse Marabu houtskool van Dammers voor in je kamado

Naast de Acacia levert Dammers ook de Cubaanse Marabu houtskool. Deze Cubaanse houtskool kenmerkt zich door:

 • Dat het een zwaardere houtskool soort is.
 • Het is daarmee minder eenvoudig om het houtskool te laten branden, maar het brand daarentegen wel zeer lang. Zelfs langer dan het houtskool van Acacia.
 • Net als de Acacia spat deze houtskool nauwelijks.
 • De houtskool geeft een neutrale geur en smaak af aan je gerechten.
 • Een zak Cubaanse Marabu houtskool bevat stukken houtskool van ongeveer 2 tot 6 centimeter. In de zak zit geen gruis en stof.

Cubaanse Marabu houtskool wordt gemaakt van de Marabu struik. Eveneens een snelgroeiende en uitheemse struik of boom. De Marabu struik of boom is niet gewenst in Cuba en het produceren van de houtskool is daarmee geen last voor het milieu. De Cubaanse Marabu houtskool van Dammers is in twee formaten te krijgen: in 5 kilogram en 15 kilogram. Net als het houtskool van Acacia wordt het houtskool geleverd in een stevige papieren zak.

Black Ranch Houtskool

Natuurlijk is Dammers niet de enige leverancier van hoge kwaliteit houtskool. Ook Black Ranch levert houtskool van de Cubaanse Marabu struiken en bomen. Ook hier gaat het om een restaurant kwaliteit houtskool uit Cuba. Net als het houtskool van Dammers belooft Black Ranch een zeer hoge temperatuur en bovendien een lange brandduur. De sortering is wel iets anders dan bij Dammers: het gaat namelijk om de middel grote sortering. De houtskool is daarmee geschikt voor de kamado, maar ook voor smokers en barbecues met deksel zoals de Weber.

 • Lage kostprijs per branduur door hoge kwaliteit.
 • Mooie lange brandtijd op gelijkmatige hoge temperatuur.
 • Uitgebalanceerde houtskool smaak bij goed gebruik.