✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Dutch oven

Dutch oven

Wat is een Dutch Oven?

Een populaire accessoire voor de kamado bbq is een Dutch Oven. Een Dutch Oven is een gietijzeren pan. Het is een zware pan van gietijzer met een deksel die de pan afsluit. Je kunt er allerlei verschillende gerechten in bereiden. In een Dutch Oven kun je braden, stoven, frituren, bakken en grillen. Met name heerlijke stoofgerechten en soepen zijn populair en worden vaak in deze pan bereidt. De pan werd eerst gebruikt in de normale keuken, maar is nu een onmisbaar item geworden op de barbecue. Een Dutch Oven kun je heel goed gebruiken in de keramische barbecue. De pannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van 3 liter tot soms wel 15 liter groot. Bij het aanschaffen van de pan voor je kamado bbq is het belangrijk dat je de diameter van de pan goed meet, zodat je weet dat de pan goed in je kamado past. Net als alle andere gietijzeren pannen gaat deze pan bij goed gebruik een leven lang mee.

Dutch Oven kamado

Een Dutch Oven Kamado is een pan die je in de kamado kunt gebruiken. Doordat een gietijzeren pan goed tegen de hitte kan van de kolen, is dit bij uitstek dé beste pan die je gebruikt in je buitenkeuken. Van origine is het een pan met een ronde vorm, een passende deksel en is de pan voorzien van pootjes. In de tussentijd is de pan geëvolueerd en zijn er ook andere vormen beschikbaar en pannen zonder pootjes. De pannen zonder pootjes worden vaak in de kamado barbecue gebruikt. Leuk weetje: de deksel van een Dutch Oven is uiterst geschikt om als koekenpan te gebruiken, afhankelijk van de variant die je hebt.

Dutch Oven gebruiken

Als je een Dutch Oven voor de eerste keer gebruikt, dan moet je deze inbranden. Eigenlijk net als het inbranden van een kamado bbq. Als de pan uit de fabriek komt, dan zit er een beschermende laag op de pan. De pan is dan ‘pre seasoned’. Deze beschermende laag is vaak van natuurlijke basis, maar je wilt niet dat deze terecht komt in je eten. De beschermende laag kun je uit de pan krijgen door de pan 45 minuten in een oven te plaatsen met een temperatuur van 150 graden Celsius. Als de pan 45 minuten in de oven is geweest, kan je met een schone doek de pan schoonvegen. Vervolgens is het tijd om te pan in te vetten, dat doe je met zonnebloemolie. Dit doe je niet alleen met de pan, je doet dit ook met de deksel van de pan. De zonnebloemolie kun je in de pan sprayen, als je een zonnebloemolie spray in huis hebt. Heb je die niet? Dan kun je ook een kwastje gebruiken.

Als je bovenstaande stap hebt gevolgd, is het tijd om de pan opnieuw een uur in de oven te plaatsen op dezelfde temperatuur. Vervolgens laat je de pan weer afkoelen. Als de pan is afgekoeld, is de pan klaar voor gebruik. Als je een kamado barbecue hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de stappen te volgen, maar de pan in de kamado te plaatsen in plaats van in de oven.

Dutch Oven aanbieding

Dutch Oven’s zijn regelmatig in de aanbieding. Bijvoorbeeld bij Vuur & Rook, waar The Windmill Dutch Oven in de aanbieding is geweest met een mooie korting van bijna 20%. Ook bij andere partijen, zoals Knives and Tools en Albert Heijn.

Goulash maken in een Dutch Oven