✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Gietijzeren pan

Gietijzeren pan

Wat is een gietijzeren pan?

Een populaire accessoire voor de kamado bbq is een gietijzeren pan. Gietijzer is een harde poreuze vorm van ijzer. Het voordeel van gietijzer is dat het bestendig is tegen zeer hoge temperaturen. Ideaal natuurlijk om zo’n pan te gebruiken op je keramische barbecue. Een pan van gietijzer neemt een hoge temperatuur aan op de barbecue, waardoor het ideaal is om een stuk vlees dicht te schroeien. De sappen van je gerecht – die je natuurlijk het liefst wilt opvangen – blijven op deze manier behouden. Als je een gietijzeren grill pan hebt, kun je prachtige grillstrepen maken op een mooi stuk vlees.

Welke soorten gietijzeren pannen zijn er?

Er zijn verschillende soorten gietijzeren pannen, bijvoorbeeld:

 • Gietijzeren braadpan
 • Gietijzeren koekenpan
 • Gietijzeren stoofpan
 • Gietijzeren hapjespan

Ook worden er hele gietijzeren pannensets verkocht op het internet. Een gietijzeren braadpan voor op de kamado bbq noemen we ook wel een Dutch Oven. Een gietijzeren koekenpan noemen we ook wel een skillet.

Een gietijzeren braadban, koekenpan of stoofpan gaat je leven lang mee

Zoals we al zeiden: een gietijzeren pan is gemaakt van hard poreus ijzer. Dat betekent dat een gietijzeren pan oersterk is. We zeggen dan ook altijd:n een gietijzeren pan gaat je leven lang mee. Om lang te kunnen genieten van je gietijzeren pan is het echter wel belangrijk dat je deze op de juiste manier behandeld.

Gietijzeren pan schoonmaken

Eén ding is belangrijk om te onthouden: een gietijzeren pan maak je niet schoon in de vaatwasser. Ook schuursponsjes kun je beter niet gebruiken. Je tast daarmee de pan aan. Maak de gietijzeren pan schoon met zout of wat water met een paar druppels afwasmiddel. Wees daarin voorzichtig. Een gietijzeren pan krijgt eigenlijk vanzelf een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor je allerlei soorten vis ook prima kunt bereiden in een gietijzeren pan.

Hoe gietijzeren pan gebruiken?

Zo gebruik je een gietijzeren pan:

 1. Nooit in de vaatwasser

  Een gietijzeren pan zal uitdrogen en de vaatwasser zal de pan beschadigen. Een gietijzeren pan was je dus nooit in de vaatwasser.

 2. Zo min mogelijk afwasmiddel

  Een gietijzeren pan maak je schoon met een paar druppels afwasmiddel. Heb je last van hardnekkige vlekken in de pan? Maak dan een mengsel van zout en olie. Dit wrijf je in, vervolgens verwarm je de pan zodat de resten loskomen. Als laatste spoel je de pan af.

 3. Goed drogen

  Een gietijzeren pan moet altijd goed drogen. Het harde poreuze ijzer kan namelijk snel gaan roesten. Het is daarom belangrijk dat je de pan goed afdroogt als je deze opruimt.

 4. Eerst goed warm laten worden

  Een gietijzeren pan laat je eerst goed warm worden, voordat je deze in gebruik neemt. Een minuut of twee minuten is voldoende. Als de pan goed heet is voeg je olie of boter toe.

Veelgestelde vragen

Waarom een gietijzeren pan gebruiken?

Wanneer een gietijzeren pan warm is, dan blijft de pan ook lang warm. Een gietijzeren braadpan is dan ook ideaal om lang te stoven of braden op een lage temperatuur. De pannen gaan bovendien niet snel stuk en gaan daarom generaties lang mee.

Kan een gietijzeren pan in de oven?

Een pan van gietijzer kan uiteraard in de oven. Je moet echter wel opletten van welk materiaal de handvatten en/of knoppen gemaakt zijn. Deze zijn namelijk niet altijd van gietijzer, maar van hout, kunststof of metaal. In dat geval is het wellicht niet zo’n goed idee om een gietijzeren pan in de oven te gebruiken.

Hoe maak je een gietijzeren pan schoon?

Niet in de vaatwasser! Maar met een paar druppels afwasmiddel of wat water met zout. De pan heeft namelijk een natuurlijk gecreëerde anti-aanbaklaag, die wil je niet verpesten.

Hoe gebruik je een gietijzeren pan?

Een gietijzeren pan gebruik je bijvoorbeeld op de kamado. In een stoofpan maak je een heerlijke stoofpot, in een koekenpan kun je uitstekend een mooie steak dichtschroeien.

Welke gietijzeren pan moet je kopen?

Een gietijzeren pan is een investering voor het leven. De pannen zijn relatief duur, maar wat ons betreft elke euro waard. Kies bijvoorbeeld voor het merk Le Creuset of voor de pannen van Grill Guru.

Welke olie in een gietijzeren pan?

Om een gietijzeren pan te onderhouden, gebruik je de juiste olie. Kies zeker voor een neutrale olie, zoals canola olie, avocado olie, zonnebloemolie of een andere plantaardige olie. De oliën moeten een hoog rookpunt hebben van minimaal 200°c. Als je de pan net hebt aangeschaft, bak dan geen zure ingrediënten in de pan, zoals tomaten. De natuurlijke anti-aanbaklaag is hier namelijk gevoelig voor.

Kan gietijzer op inductie?

Gietijzer: voordelen en onderhoud door Big Green Egg