✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Plate Setter

Plate Setter

Wat is een Plate Setter?

Een plate setter is de belangrijkste accessoire voor je kamado bbq. Je hebt een plate setter namelijk nodig om een indirecte zone te creëren in je kamado. Daarmee bedoelen we dat het vuur en de hitte van het houtskool niet direct in aanraking komt met het gerecht dat je op de keramische barbecue aan het bereiden bent. Je kunt met een plate setter je gerechten low & slow bereiden. Door een plate setter te plaatsen in de kamado bbq wordt de hitte van het brandende houtskool langs het gerecht geleid, de kamado barbecue veranderd daarmee in een oven. Een plate setter is er in verschillende vormen en maten. Boven op de plate setter plaats je een grillrooster of een pizzasteen.

Black Friday 2022Black Friday 2022

Welk formaat plate setter?

Over het algemeen worden de meeste kamado barbecues geleverd met plate setter. Als dit niet het geval is is het belangrijk dat je het juiste formaat plate setter aanschaft. De afmetingen van een plate setter moeten namelijk aansluiten op de doorsnede van de kamado. Is dit niet het geval dan valt de plate setter in de dome of krijg je simpelweg de deksel van het ei niet meer dicht. Lees daarom altijd goed de beschrijving van de plate setter en meet desnoods de doorsnede nog een keer na om teleurstelling te voorkomen.

Een plate setter van keramiek of van RVS

Een Big Green Egg wordt geleverd met de welbekende ConvEGGtor. Deze ConvEGGtor is gemaakt van geramiek en wordt bovenop de vuuring geplaatst. Doordat de ConvEGGtor van Big Green Egg poten heeft, is er ruimte voor een lekbak tussen de heatdeflector en het grillrooster. Deze ruimte kun je goed benutten door een lekbak te plaatsen tussen deze twee onderdelen. Met het plaatsen van een lekbak voorkom je druppels vet en ander vocht op de heat deflector waardoor je niet met lelijke vlekken achterblijft. Bovendien kun je het vocht in de lekbak bij procereur bijvoorbeeld goed gebruiken om na de low & slow sessie het vlees te marineren samen met een heerlijke barbecue saus. Er zit namelijk heel veel smaak in het sap dat in de lekbak terecht komt. Een RVS plate setter werkt over het algemeen hetzelfde.

Plate Setter aluminiumfolie

Is er geen ruimte voor een lekbak tussen de heat deflector en het grillrooster? Dan kun je er voor kiezen om de heat deflector steen in te pakken in aluminium folie. Op die manier voorkom je lelijke plekken op de steen. Gebruik hiervoor extra stevig aluminiumfolie en wikkel de steen eventueel twee keer in.

Plate Setter schoonmaken

Als er vocht van je gerecht heeft gelekt op je plate setter, dan wil je hem waarschijnlijk schoonmaken. Er zijn verschillende manieren om een plate setter schoon te maken. Je kunt bijvoorbeeld een spons gebruiken met een beetje dreft, allesreiniger of groene zeep. Ook kun je er voor kiezen om de plate setter schoon te branden. Hoe je dat doet leggen we uit op de pagina “Hoe maak je een kamado schoon?”. Voor het schoonmaken van de plate setter gebruik je dezelfde methode.