✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Kamado BBQ

Kamado BBQ

Wat is een kamado?

Op deze pagina leggen we je uit wat een kamado bbq is. We vertellen je wat je precies met een kamado barbecue kunt doen en of dit type barbecue beter is dan bijvoorbeeld een traditionele houtskool-, gas- of elektrische barbecue. De keramische kamado barbecue heeft de barbecue weer nieuw leven ingeblazen. De mogelijkheden met een kamado bbq zijn eindeloos, naast grillen, low & slow, roken, stomen kun je zelfs pizza’s, brood of taart bakken op een kamado.

Geschiedenis van de Kamado BBQ

De kamado BBQ vindt zijn oorsprong in de traditionele Japanse rijstkokers, genaamd “kamado.” Deze oude kooktoestellen werden voor het eerst geïntroduceerd in Japan rond 3000 jaar geleden. In de loop der tijd heeft de kamado zich ontwikkeld tot een veelzijdig kooktoestel dat niet alleen geschikt is voor rijst, maar ook voor het grillen, roken, bakken en stoven van allerlei soorten voedsel.

Verschillende merken en modellen

Er zijn verschillende merken en modellen kamado BBQ’s op de markt, zoals Big Green Egg, Kamado Joe, Primo en Monolith. Elk merk biedt unieke kenmerken en accessoires, dus het is belangrijk om je behoeften en budget in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste model voor jou.

De populairste merken:

BBQ ei

BBQ ei

Een kamado bbq wordt door veel mensen ook wel een bbq ei genoemd. Dat komt doordat de keramische barbecue de vorm van een ei heeft. Daarnaast heet het meest bekende merk ook Big Green Egg, waarbij het laatste woord natuurlijk de Engelse vertaling van ei is. Niet iedereen weet wat een kamado is, maar als je op een feestje uitlegt dat je een bbq ei hebt gekocht dan weten de meeste mensen direct waar je het over hebt.

Hoe werkt een kamado BBQ?

Een kamado bbq is totaal verschillend van de traditionele houtskool-, gas- en elektrische barbecues. Je kunt de barbecue herkennen aan de herkenbare vorm. Een keramische kamado barbecue ziet er namelijk uit als een ei. Daar heeft het bekendste kamado merk haar naam dan ook aan te danken: Big Green Egg. Met de luchtschuif onderaan en de schoorsteen boven op het ei regel je de temperatuur in de kamado. Naast de vorm is ook het materiaal verschillend. Een kamado bbq is namelijk gemaakt van keramiek. Keramiek staat voor pottenbakkersklei. De barbecue is gemaakt van klei dat eerst is bewerkt, vervolgens gevormd en gedroogd. Vervolgens wordt de klei gebakken waardoor materiaal ontstaat dat lijkt op steen: keramiek.

Kamado BBQ is gemaakt van keramiek

Een kamado is een keramische barbecue. Dit materiaal heeft veel voordelen. Keramiek heeft namelijk een aantal zeer goede eigenschappen. Het is hard, slijt niet en is hittebestendig. Dat laatste is natuurlijk ideaal voor een barbecue. Om keramiek te maken is een uitgebreid productieproces nodig. Het is daardoor relatief duur materiaal. Dat verklaard dan ook de kostprijs van een kamado bbq.

Barbecueën op een kamado BBQ

Wat opvalt bij het barbecueën op een kamado barbecue is dat je bij het gebruiken van de kamado vrijwel altijd de deksel van de barbecue weer sluit. Dat doe je omdat bij het sluiten van de barbecue een stroom van warme lucht ontstaat. De onderste luchtschuif trekt lucht aan, de stroom vloeit door het ei en verlaat de barbecue via de schoorsteen op het ei. Een kamado bbq is dus eigenlijk een soort heteluchtoven op houtskool als brandstof. Met het sluiten van de deksel gaat er ook heel erg weinig warmte verloren. Het keramiek zorgt er voor dat je kamado barbecue goed op temperatuur kan blijven. Doordat de kamado goed zijn warmte kan vasthouden, is het een reguleren van de temperatuur met de schuiven mogelijk.

Voordelen van Kamado BBQ’s

 1. Veelzijdigheid: Kamado BBQ’s kunnen worden gebruikt voor grillen, roken, bakken, en stoven, waardoor je een breed scala aan gerechten kunt bereiden.
 2. Efficiëntie: Dankzij de uitstekende warmte-isolatie en luchtcirculatie kunnen kamado BBQ’s sneller opwarmen en de temperatuur beter behouden dan traditionele barbecues.
 3. Smaak: Door de combinatie van directe en indirecte hitte, en de mogelijkheid om rookhout toe te voegen, krijgen gerechten bereid op een kamado BBQ een heerlijke, authentieke rooksmaak.
 4. Duurzaamheid: Kamado BBQ’s zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen en weersinvloeden, waardoor ze lang meegaan.

Accessoires voor Kamado BBQ’s

Er zijn tal van accessoires beschikbaar om je kamado BBQ-ervaring te verbeteren, zoals:

 • Pizzastenen voor het bakken van pizza’s
 • Gietijzeren roosters voor het grillen van vlees en groenten
 • Rookplanken en -chips voor het toevoegen van extra smaak
 • Thermometers om de temperatuur nauwkeurig te regelen
 • Aspook en aslade voor eenvoudige reiniging

Hoe kies je de perfecte Kamado BBQ?

Bij het kiezen van een kamado BBQ, overweeg dan de volgende factoren:

 1. Grootte: Kamado BBQ’s zijn er in verschillende maten, van klein en draagbaar tot groot en stationair. Bepaal hoeveel ruimte je hebt en hoeveel mensen je meestal voor kookt.
 2. Budget: Kamado BBQ’s variëren in prijs, afhankelijk van het merk, model en materiaal. Bepaal hoeveel je bereid bent uit te geven en zoek een model dat aan je behoeften voldoet zonder je budget te overschrijden.
 3. Accessoires: Denk aan de accessoires die je nodig hebt om je favoriete gerechten te bereiden en kies een model dat compatibel is met die accessoires.

Kamado BBQ tips en tricks

 1. Gebruik goede kwaliteit houtskool: Kies voor natuurlijke, onbehandelde houtskool zonder toevoegingen om de beste smaak en een langere brandtijd te garanderen.
 2. Verwarm de kamado BBQ voor: Laat de kamado BBQ 10-15 minuten voorverwarmen voordat je het voedsel erop legt om een gelijkmatige temperatuur te garanderen.
 3. Wees geduldig: Kamado BBQ’s zijn ontworpen voor langzaam en gelijkmatig koken. Geef je gerechten de tijd om de perfecte smaak en textuur te bereiken.
 4. Leer de juiste luchttoevoerregeling: Oefen met het regelen van de luchttoevoer om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.
 5. Maak gebruik van de zoneverdeling: Gebruik de zoneverdelingstechniek, waarbij je directe en indirecte warmtezones creëert, om verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden.

Onderhoud en reiniging

Regelmatig onderhoud en reiniging van je kamado BBQ zorgen voor een langere levensduur en betere prestaties. Verwijder na elk gebruik overtollige as en reinig het rooster met een borstel. Voor een grondige reiniging, verwarm de kamado BBQ tot 300-400°C om aangekoekt vuil en vet te verbranden. Laat het daarna afkoelen en veeg het schoon met een vochtige doek.

Veiligheidsmaatregelen

Neem de volgende veiligheidsmaatregelen in acht bij het gebruik van een kamado BBQ:

 1. Plaats de kamado BBQ op een stevige, vlakke ondergrond, uit de buurt van brandbare materialen.
 2. Houd kinderen en huisdieren op veilige afstand tijdens het gebruik.
 3. Gebruik hittebestendige handschoenen bij het openen van het deksel of het verplaatsen van hete accessoires.
 4. Laat de kamado BBQ volledig afkoelen voordat je hem verplaatst of reinigt.

Recepten voor Kamado BBQ’s

Kamado BBQ’s zijn ideaal voor het bereiden van een breed scala aan gerechten, van sappige hamburgers en steaks tot perfect gegaarde pizza’s en knapperige groenten. Experimenteer met verschillende kooktechnieken, kruiden en marinades om je eigen culinaire meesterwerken te creëren.

Kamado BBQ: is het de investering waard?

Een kamado BBQ kan een aanzienlijke investering zijn, maar de veelzijdigheid, efficiëntie en superieure smaak maken het een waardevolle toevoeging aan elke achtertuin of terras. Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of nieuw bent in de wereld van barbecueën, een kamado BBQ kan je kookvaardigheden naar nieuwe hoogten tillen.

Conclusie

Kamado BBQ’s bieden een unieke en veelzijdige grillervaring, waardoor ze een populaire keuze zijn voor zowel professionele als thuiskoks. Met de juiste zorg, onderhoud en technieken kan een kamado BBQ je helpen om heerlijke, perfect gegrilde gerechten te bereiden die indruk zullen maken op vrienden en familie.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een kamado BBQ en een traditionele houtskoolbarbecue?

Een kamado BBQ heeft een betere warmte-isolatie en temperatuurregeling, waardoor je op verschillende manieren kunt koken, zoals grillen, roken, bakken en stoven. Traditionele houtskoolbarbecues zijn vaak beperkt tot grillen op directe hitte.

Kan ik een kamado BBQ gebruiken om te koken in koud weer?

Ja, dankzij de uitstekende warmte-isolatie en temperatuurregeling kun je een kamado BBQ het hele jaar door gebruiken, zelfs in koud weer.

Hoe lang duurt het voordat een kamado BBQ op temperatuur is?

Afhankelijk van de grootte en het model kan het 10-30 minuten duren om een kamado BBQ voor te verwarmen.

Kan ik een gasbrander gebruiken om mijn kamado BBQ aan te steken?

Het wordt afgeraden om een gasbrander te gebruiken om een kamado BBQ aan te steken, omdat dit de keramische of klei-interieur kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan natuurlijke aanmaakblokjes of een elektrische houtskoolstarter.

Wat is de levensduur van een kamado BBQ?

De levensduur van een kamado BBQ hangt af van het materiaal, de kwaliteit en het onderhoud. Goed onderhouden keramische kamado BBQ’s kunnen 10-20 jaar of langer meegaan.