✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Kamado BBQ

Kamado BBQ

Wat is een kamado?

Op deze pagina leggen we je uit wat een kamado bbq is. We vertellen je wat je precies met een kamado barbecue kunt doen en of dit type barbecue beter is dan bijvoorbeeld een traditionele houtskool-, gas- of elektrische barbecue. De keramische kamado barbecue heeft de barbecue weer nieuw leven ingeblazen. De mogelijkheden met een kamado bbq zijn eindeloos, naast grillen, low & slow, roken, stomen kun je zelfs pizza’s, brood of taart bakken op een kamado.

Hoe werkt een kamado BBQ?

Een kamado bbq is totaal verschillend van de traditionele houtskool-, gas- en elektrische barbecues. Je kunt de barbecue herkennen aan de herkenbare vorm. Een keramische kamado barbecue ziet er namelijk uit als een ei. Daar heeft het bekendste kamado merk haar naam dan ook aan te danken: Big Green Egg. Met de luchtschuif onderaan en de schoorsteen boven op het ei regel je de temperatuur in de kamado. Naast de vorm is ook het materiaal verschillend. Een kamado bbq is namelijk gemaakt van keramiek. Keramiek staat voor pottenbakkersklei. De barbecue is gemaakt van klei dat eerst is bewerkt, vervolgens gevormd en gedroogd. Vervolgens wordt de klei gebakken waardoor materiaal ontstaat dat lijkt op steen: keramiek.

Kamado BBQ is gemaakt van keramiek

Een kamado is een keramische barbecue. Dit materiaal heeft veel voordelen. Keramiek heeft namelijk een aantal zeer goede eigenschappen. Het is hard, slijt niet en is hittebestendig. Dat laatste is natuurlijk ideaal voor een barbecue. Om keramiek te maken is een uitgebreid productieproces nodig. Het is daardoor relatief duur materiaal. Dat verklaard dan ook de kostprijs van een kamado bbq.

BBQ ei

BBQ ei

Een kamado bbq wordt door veel mensen ook wel een bbq ei genoemd. Dat komt doordat de keramische barbecue de vorm van een ei heeft. Daarnaast heet het meest bekende merk ook Big Green Egg, waarbij het laatste woord natuurlijk de Engelse vertaling van ei is. Niet iedereen weet wat een kamado is, maar als je op een feestje uitlegt dat je een bbq ei hebt gekocht dan weten de meeste mensen direct waar je het over hebt.

Barbecueën op een kamado BBQ

Wat opvalt bij het barbecueën op een kamado barbecue is dat je bij het gebruiken van de kamado vrijwel altijd de deksel van de barbecue weer sluit. Dat doe je omdat bij het sluiten van de barbecue een stroom van warme lucht ontstaat. De onderste luchtschuif trekt lucht aan, de stroom vloeit door het ei en verlaat de barbecue via de schoorsteen op het ei. Een kamado bbq is dus eigenlijk een soort heteluchtoven op houtskool als brandstof. Met het sluiten van de deksel gaat er ook heel erg weinig warmte verloren. Het keramiek zorgt er voor dat je kamado barbecue goed op temperatuur kan blijven. Doordat de kamado goed zijn warmte kan vasthouden, is het een reguleren van de temperatuur met de schuiven mogelijk.

Voordelen kamado BBQ

Een kamado bbq heeft veel voordelen. Als je al in het bezit bent van een keramische barbecue dan wil je vaak niets anders meer. Wij hebben de voordelen voor je op een rij gezet:

  • Vlees, kip en vis krijgen een geweldige smaak in een kamado barbecue. Het kan namelijk heel erg gelijkmatig garen, waardoor alle smaak behouden blijft. Bovendien heb je de mogelijkheid om de gewilde rooksmaak toe te voegen aan je gerechten, door bijvoorbeeld gebruik te maken van rookhout.
  • Je kunt veel meer met een kamado barbecue dan met een traditionele barbecue. Het is namelijk mogelijk om er mee te grillen, bakken, koken, roken, stomen en zelfs roerbakken. De meest gewilde en befaamde kooktechniek is low & slow. Waarmee gerechten op een lage temperatuur worden gegaard.

Nadelen kamado BBQ

Een kamado bbq heeft naast voordelen ook een klein aantal nadelen. Ook de nadelen hebben we voor je op een rij gezet:

  • De meest gewilde formaten kamado bbq’s zijn zwaarder dan een traditionele barbecue. Dat kan soms vervelend zijn. Gelukkig worden de meeste grotere kamado’s geleverd op wielen. Mocht deze niet bijgeleverd worden dan kan dit vaak wel als accessoire worden besteld.
  • Hoewel duur relatief is, is een kamado barbecue vaak duurder dan een traditionele barbecue. Wij vinden het de investering meer dan waard. Als je goed onderhoud pleegt, gaat een kamado bbq jaren mee!

Beste kamado BBQ