✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Misschien heb je de horrorverhalen al eens gelezen: een kamado barbecue waarbij bij het eerste gebruik het keramiek barst. Niet per se een nachtmerrie. Bij de grotere merken heb je vaak voor een hele lange tijd garantie op alle (keramische) onderdelen. Maar je wilt dit natuurlijk voorkomen. Het terugsturen van onderdelen is geen leuk proces. Daarom leggen wij je uit hoe je de kamado de eerste keer het beste kunt gebruiken.

Welke temperatuur kamado barbecue eerste keer

Het advies van veel grote merken is om tijdens de eerste drie keer dat je de kamado barbecue gebruikt, de temperatuur niet hoger te stoken dan 200 graden. Hiermee voorkom je scahde aan het keramiek van de kamado. Je hebt hier natuurlijk wel wat geduld voor nodig, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat je met een gerust hart gebruik kunt maken van je kamado. Deze eerste drie keer zijn bovendien goede momenten om te leren hoe je de temperatuur moet regelen.

Hoe bouw je de temperatuur op?

Als je de kamado hebt aangestoken kun je aan de slag met het bereiden van je gerecht. Het opstoken van de kamado doe je geleidelijk, zo voorkom je een hoge uitschieter. Als je eenmaal boven de 200 graden komt kan het even duren voordat de temperatuur weer zakt. Een te snel stijgende temperatuur kan slecht zijn voor het keramiek. Net als de grote merken adviseren wij om de eerste keer de keramische barbecue in 60 minuten langzaam aan op te stoken naar 200 graden.

  • Voordat je gaat barbecueën check je of de bovenste en onderste luchtschuif op een kier staan.
  • Als je de bovenste en onderste luchtschuif verder opent, zal de temperatuur te snel oplopen. Houdt beide luchtschuiven dus op een kier om dit te voorkomen.
  • Door de keramische barbecue langzaam binnen minimaal 60 minuten op te stoken naar 200 graden kan het vocht onttrekken uit het keramiek. Als het vocht onttrokken is (na 3 keer langzaam opstoken) is de barbecue klaar voor hogere temperaturen. Bijvoorbeeld voor het affakkelen van een mooi stuk ribeye.
  • Loopt de temperatuur toch te snel op? Sluit dan beide luchtschuiven verder, maar sluit deze niet helemaal. Dan doof je de kamado barbecue.
  • Als de kamado barbecue de temperatuur van 200 graden niet kan bereiken, schuif dan beide luchtschuiven een klein stukje verder open. Als je dit hebt gedaan wacht je even wat te temperatuur doet.
  • Staat de kamado aan? Laat deze dan nooit onbeheerd achter.

Heb je nog geen keuze gemaakt?

Als je nog op zoekt bent naar de beste kamado, kijk dan eens op onze kamado met de beste kamado barbecues.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *