✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Waarom vilt vervangen

Zoals je wellicht heb gelezen op onze pagina over de kamado bbq, werkt een kamado door de luchtstroom in de barbecue. Het is hierbij belangrijk dat er geen valse lucht wordt aangetrokken, zodat deze luchtstroom optimaal blijft werken en je goed de temperatuur kunt blijven reguleren. Na verloop van tijd wordt het vilt op de rand dunner en is de kans groot dat bovenstaande zich voordoet: het is daarom verstandig om regelmatig het vilt van de kamado te vervangen.

Zo vervang je het vilt

Benodigde tijd: 1 uur.

Kamado vilt vervangen

 1. Zorg dat je de juiste benodigdheden hebt

  Vilt
  – Plamuurmes
  – Schuurpapier (P120 en/of P140)
  – Aceton (of iets anders dat lijm oplost)

 2. Vilt verwijderen van de kamado

  Om het vilt te vervangen, verwijder je allereerst het oude vilt van de kamado. Afhankelijk van de staat van het vilt, heb je wellicht iets scherps nodig om het vilt te verwijderen. Bijvoorbeeld een plamuurmes, wees hierbij voorzichtig! Het is belangrijk om de rand zo schoon mogelijk te krijgen. Als er lijmresten achterblijven op de rand van de kamado, kun je deze verwijderen met een middeltje zoals aceton. Hardnekkige lijmresten kun je eventueel opschuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met een grove korrel (P120 en/of P140).

 3. Nieuw vilt op de kamado aanbrengen

  Als je het oude vilt hebt verwijderd en alle lijmresten hebt weggehaald, kan je starten met het aanbrengen van het nieuwe vilt. Zoals je waarschijnlijk bij het originele vilt hebt kunnen zien, is er een start- en eindpunt van het vilt. Plak het vilt op de rand van de dome en de base. Begin hierbij aan de achterkant bij het scharnier. Het is belangrijk dat je het vilt op de dome en de base tegelijkertijd vervangt voor een goede sluiting van de kamado.

 4. Stevig aandrukken van het vilt

  Zorg er vervolgens voor dat je het vilt stevig aandrukt. Als je het oude vilt goed hebt verwijderd en de rand netjes hebt gemaakt, blijft het vilt een stuk beter hechten dan wanneer je dit niet hebt gedaan.

Uitleg video vilt vervangen

Hieronder kun je de video “Hoe vervang ik het vilt?” van Grill Guru bekijken. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je het vilt moet vervangen, zoals hierboven ook is uitgelegd. De stappen voor het vervangen van vilt zijn voor alle kamado barbecues hetzelfde. Het stappenplan is tevens te lezen op de website van Grill Guru.

Kamado vilt kopen

Wil je nieuw vilt kopen voor je kamado? Neem dan eens een kijkje op Bol.com. Hier worden verschillende soorten vilt aangeboden voor alle merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *