✓ Dé Kamado Expert van Nederland ✓ Altijd de beste prijs ✓ Praktische tips & uitleg

Wij kunnen echt genieten van een goed stuk gerookt vlees van de barbecue. Een kamado barbecue leent zich perfect voor het roken van verschillende soorten vlees. Op een keramische barbecue kun je warm en koud roken. Bij warm roken kun je bijvoorbeeld denken aan het roken van een mooi stuk procereur, zodat je pulled pork kan maken. Je kunt ook koud roken, denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm. Maar hoe werkt roken op de kamado precies en welk rookhout kun je het beste gebruiken?

Vlees en vis roken

Gerookte vlees, vis, groenten of kaas. Iets wat je makkelijk zelf kunt doen op de kamado barbecue. Met een goed stuk rookhout kun je een heerlijk rooksmaak toevoegen aan je gerechten. De meest populaire gerechten van de kamado barbecue zijn niet voor niets pulled prok, spareribs en de bekende kip op een blikje bier. Het bereiden van dit soort gerechten op een kamado is heel eenvoudig en je hebt hier verder niets voor nodig, behalve een paar goede chunks rookhout. Roken op de kamado doe je altijd indirect, dat betekent dat je een plate setter nodig hebt. Het duurt namelijk wel even voordat de rooksmaak in je gerecht getrokken is.

Verschillende soorten rookhout

Er zijn verschillende soorten rookhout. Op de kamado barbecue worden voornamelijk chunks en snippers gebruikt. Welk rookhout je gebruikt is afhankelijk van de smaak die je wilt toevoegen aan je gerecht. Toch kunnen we je wat tips geven over welke soort rookhout het best bij het gerecht past dat je wilt gaan bereiden.

Rookhout snippers kamado

Rookhout snippers worden gebruikt om warm te roken op de kamado barbecue. Je kunt ze gebruiken om pulled pork of spareribs te bereiden. Deze rookhout snippers worden eigenlijk nooit direct op het houtskool gegooid. Als je de snippers direct op het houtskool aanbrengt, verbranden de meeste snippers vrijwel direct waardoor er nauwelijks rook in de kamado blijft hangen. Deze snippers worden daarom eigenlijk altijd gebruikt met een smokerbox of ze worden ingepakt in aluminium. Op die manier roken de snippers veel minder snel op, de rookhout snippers branden dan een stuk langzamer. Een smokerbox kun je kopen bij een barbecue speciaalzaak, op Bol.com of op Coolblue. Inpakken in aluminium is eenvoudig. Je gebruikt een sterk stuk aluminium en pakt de rookhout snippers in. Vervolgens prik je wat gaatjes in de folie, zodat de rook kan ontsnappen. Leg de verpakte snippers op het houtskool en geniet van een heerlijke rooksmaak.

Rookhout chunks kamado

Het meest populair en onze persoonlijke favoriet zijn chunks rookhout. Chunks zijn grote stukken rookhout die je direct kunt toevoegen aan het brandende houtskool. Je hoeft dus geen smokerbox aan te schaffen of zoals bij snippers het te verpakken in aluminium folie. De grote chunks branden langzaam op en geven langdurig rook af. Het is dus bovendien de meest eenvoudige manier om warm te roken op een kamado barbecue.

Hoeveel rookhout kamado

Als je begint met roken ben je vast enthousiast over de enorme zak chunks die je hebt gekocht. Toch is het verstandig om voorzichtig te starten met het toevoegen van rookhout aan je gerechten. Als je namelijk te veel rookhout toevoegt aan je gerechten dan zal de smaak te veel overheersen en wordt je stukje vlees bitter. Bij veel rookhout recepten staat netjes aangegeven hoeveel rookhout wordt toegevoegd. Als je aan het experimenteren bent en je eigen gerecht hebt bedacht, begin dat met een klein beetje rookhout en voeg eventueel later extra chunks of snippers toe. Het roken van een perfect stukje vlees is een leerproces, gaandeweg leer jij hoeveel je moet toevoegen aan je gerechten om een smaak te creëren die je lekker vindt.

Bij de populairste gerechten zoals spareribs of pulled pork is het de bedoeling dat je het vlees wat langer rookt. Daarbij gebruik je vaak 2, 3 of soms 4 stukken rookhout. Afhankelijk van de grote van de stukken hout. Korter roken kan natuurlijk ook, gebruik dan minder rookhout.

Welk rookhout gebruiken

Onderstaand een lijstje met de meest gebruikte combinaties.

Kersen rookhout

Rookhout van een kersenboom is het meest veelzijdige stukje rookhout. Je kunt het namelijk voor vrijwel alle gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld bij rund, varken, lam, gevogelte, wild, vis en groenten. Een mooie zak kersen rookhout is waarschijnlijk de eerste zak die je zult aanschaffen als je begint met het roken op de kamado.

Appel rookhout

Een ander veelgebruikte houtsoort voor het roken op de kamado barbecue is appel rookhout. Net als bij kersen rookhout kan appel rookhout voor vrijwel alle gerechten gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij varken, lam, gevogelte, wild en groenten. Voor rundvlees en vis kun je beter een ander soort rookhout gebruiken.

Hickory rookhout

Hoewel kersen en appel rookhout erg veelzijdig is, is hickory rookhout één van onze favorieten. Je kunt hickory rookhout gebruiken voor rund, varken en gevogelte. Met hickory rookhout kun je een zoete en sterk baconachtige smaak toevoegen aan je gerechten. Let wel goed op, hickory rookhout geeft een hele zware rooksmaak dus gebruik zeker niet te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *